Qui som?

L’any 2007, la Pilar Rebull, impulsora d’aquest projecte, va viatjar per pirmera vegada a Burkina Faso. Quan va arribar, i després de contactar a Ouagadougu, la capital, amb cooperants d’altres organitzacions, tant foranis com autòctons, es va traslladar a Guiba, un dels departaments de Zoundeweogo, situat a la regió centre sud de Burkina, a uns 80 km de la capital. Allí va començar a col·laborar amb SAEV (Solidarite Aux Enfants Vulnerables), una ONG burkinesa que havia iniciat la construcció d’un orfanat.

A la tornada d’aquest primer viatge, i davant les necessitats existents a Burkina, la Pilar Rebull va posar-se en contacte amb professionals de la salut i, posteriorment, amb persones de tots els àmbits socials, disposats a col·laborar desinteressadament.

Constituits com a associcació el maig del 2009, amb el nom d’Ajuda’m a viure, s’han anat realitzant viatges anualment a Guiba, al mateix temps que des de Catalunya s’han realitzat actes i iniciatives per fer extensiu aquest projecte al sector social, públic, empresarial i privat. En aquests quatre anys s’ha formalitzat la cooperació amb la SAEV que, directament i sense parts interposades, continua fins a dia d’avui.

I  PERQUÈ BURKINA FASO? 

Burkina Faso, antiga Alt Volta, que literalment significa “La Pàtria dels homes íntegres”, és un país de l’Àfrica Occidental, que delimita al nord amb Mali i Níger, i al sud amb Costa de Marfil, Ghana, Togo i Benin. No té, per tant, sortida al mar. La població estimada l’any 2007 era de 14.350.000 habitants, amb una edat mitjana inferior als 17 anys i una esperança de vida de 49 anys. La taxa d’escolarització és del 45%, sense parlar de la seva qualitat, i el percentatge d’analfabets entre els adults és del 75%.

Davant la pregunta de perquè aquest o una altre país del mal anomenat Tercer Món i no aquí, ens remetem a la reflexió nascuda del coneixement de la realitat, en aquest cas l’africana. Les carències que pateixen les persones d’aquests paísos són de tal magnitud que les actuacions de cooperació, amb planificacions ben concebudes i desenvolupades sobre el terreny, poden suposar un salt en ocasions d’anys, i un gir total cap a un nou horitzó en les vides dels que van nèixer allí.

ELS NOSTRES PROJECTES

La nostra activitat a Guiba va encaminada al desenvolupament integral de les persones, fent extensiva la nostra actuació a tota la població. Inicalment ens vam centrar en el manteniment de l’orfanat, vam continuar exercint assistència mèdica tant als nens acollits com a la població en general de Guiba. L’exetensió del territori obrí un ventall de possibilitats que vam analitzar meticulosament amb els responsables de SAEV, ja que la nostra pretensió conjunta és que el benefici per a la població sigui perdurable i sostingut. S’han finalitzat dos pous d’aigua, un d’ells amb dipòsit, els dos en funcionament. Existeix també una petita granja i s’ha realitzat el tancat dels terrenys dediant una part a l’hort, encara molt escassa actualment, que pugui permetre parcialment l’autoabastiment.

S’han fixat pels pròxims deu anys les següents accions distribuïdes en tres camps d’actuació. En primer lloc, continuar amb l’activitat de l’orfanat i el manteniment i millora de les seves instal·lacions, amb especial interès en la formació dels seus responsables.

Seguir amb l’atenció mèdica assistencial sobre el territori. Realització de tallers i actuacions preventives concretes de baix cost. S’han iniciat contactes amb l’escola primària de Guiba que actualment acull cinc-cents nens, per tal de poder establir una relació del calendari vacunal, així com la prevenció i seguiment de les malalties més prevalents.

Una resposta a Qui som?

  1. Retroenllaç: Método DeRose Meeting – Cambia el mundo, empieza por ti. | Método DeRose Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s